Новости ›› Полтава и область

Унікальне училище в Гадячі, де навчають бджолярів, під загрозою закриття

21.07.2016 17:00 | просмотров: 1205
Однак до того часу від освітнього закладу, яке ще називають школою бджільництва, може залишитися лише назва. Схоже, під соусом реорганізації заклад хочуть закрити.

Училище, яке змогло вижити в часи голодоморів та воєнні роки, на межі закриття через брак коштів та чергові спроби держави зекономити, шукаючи слабку ланку. Рішення Верховної Ради, яке перекладає фінансування професійно-технічних навчальних закладів із держави на плечі місцевих бюджетів, може стати ледь не смертельним для Гадяцького аграрного училища. Замість необхідного мільйона гривень навчальний заклад отримав 500 тисяч гривень із державного бюджету. Цього недостатньо, аби утримувати освітню установу, виплачувати зарплату працівникам та стипендії студентам, переконана директорка училища Наталія Сенчук.

– Загалом на рік училищу потрібне фінансування в розмірі мільйон 660 тисяч гривень. Але є великий сумнів, що ми отримаємо ці кошти. Нашому училищу виділили 500 тисяч гривень, – розповіла Наталія Сенчук, директорка Гадяцького аграрного училища.

Через брак фінансування з училища йдуть працівники

13 липня у Полтавській облдержадміністрації відбулася комісія з питань аграрної політики, на якій розглядали питання функціонування Гадяцького аграрного училища. Станом на 20 липня складне питання закриття чи реорганізації училища вирішити не вдалося.

– Зараз маємо 78% контингенту учнів училища. Тому прошу дуже депутатів виважено поставитися до питання фінансування, аби потім не виникло питань, що бюджетні кошти виділили, а куди їх направили, не знатимемо, – говорила на комісії Олена Харченко, директорка департаменту освіти і науки Полтавської ОДА.

Тим часом очільниця школи бджільництва бідкається, що через брак належного фінансування з навчального закладу тікають працівники.

– Коли взимку була скрута з фінансуванням із міського бюджету Гадяча, ми зверталися куди лише можна, зокрема, до нардепів Юрія Бублика й Тараса Кутового, до обласної влади. У підсумку з міського бюджету нам дали 288 тисяч гривень. Цих коштів вистачило, аби повністю виплатити заробітну плату працівникам та стипендії учням. Бо до цього 2,5 місяця працівники буди без зарплат, а учні не отримували стипендію. Крім того, працівники працювали на півставки, троє взагалі звільнилися через те, що не отримували зарплату. Отриманих коштів вистачило до 1 липня, – каже Наталія Сенчук.

Замість школи бджільництва – гуртожиток іншого училища або музей

Нині заклад знову не має грошей, попри те, що зумів і навчати, і економити.

– Маємо навчальну пасіку від Інституту бджільництва, вона розташована за пару кілометрів від училища, таким чином економимо бюджетні гроші, бо не тратимо їх на утримання, створення навчальної пасіки, – каже Наталія Сенчук. – Але є інформація, що на базі нашого училища планують відкрити гуртожиток для учнів вищого Гадяцького аграрного училища, або музей цього училища. На сесії Гадяцької міськради днями розглядали питання про прийняття у комунальну власність міста державного навчального закладу «Гадяцьке аграрне училище», але поки що питання досі не вирішене. Не розумію, навіщо їм гуртожиток, адже це училище вже має його. Якщо наше унікальне училище приєднають, то заклад просто не виживе.

Директорка закладу апелює до унікальної історії закладу. Гадяцька школа бджільництва розпочала роботу 1932 року. Нині випускники можуть продовжувати навчання у Польщі. Отримати освіту тут можна й дорослим, власне, тут немає вікових обмежень. Учні освітнього закладу часто посідають призові місця на різних всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

– Ми випускаємо бджолярів, садоводів, овочівників, лісників або єгерів і є єдиним навчальним закладом в Україні, де навчають професії пасічників ґрунтовно, дають повну підготовку, – каже директорка.
Днями у Гадячі збереться обласна профільна депутатська комісія з області, яка вирішить долю школи бджільництва. Заклад, незважаючи на все, продовжує набирати учнів. Нині вже є десяток бажаючих отримати професію бджоляра.

«Коло» продовжує пильно спостерігати за перебігом подій, тож незабаром очікуйте продовження теми.

Протягом 2014-2015 навчального року Гадяцьке аграрне училище випустило 271 учня, з них – 154 пасічники. У 2015-2016 році кількість учнів дещо збільшилася, загалом 172 учні. Однак кількість охочих стати бджолярами зменшилася до 137 осіб.
Довідково: Навчання на пасічника коштує до 5 тисяч гривень за весь навчальний період.

Де ще в Україні навчають бджільництву

Вищі навчальні заклади і технікуми

– Національний університет біоресурсів і природокористування України, факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва, спеціалізація «бджільництво».
– Львівська державна академія ветеринарної медицини імені С. З. Гжицького, зооінженерний факультет, спеціалізація «бджільництво».
– Боярський коледж екології природних ресурсів Національного аграрного університету.
– Млинівській державний технікум ветеринарної медицини, Рівненська обл.
– Борзнянський державний сільськогосподарський технікум.
– Чернятинський державний аграрний технікум.
Середні професійно-технічні училища

№28 ПТУ, смт Ржищів Київської обл.
Центр професійної освіти, м. Богуслав Київської обл.
№22 ПТУ, м. Переяслав-Хмельницький Київської обл.
№25 ПТУ, м. Березань Київської обл.
с. Сокиренці Срібнянського р-ну Чернігівської обл.
смт Любашівка Волинської обл.
м. Сватове Луганської обл.
с. Попасне Новомосковського р-ну Дніпропетровської обл.
м. Мукачеве Закарпатської обл.
с. Чубарівка Пологовського р-ну Запорізької обл.
с. Горохове, Жовтневого р-ну Миколаївської обл.
м. Бучач Тернопільської обл.
с. Дмитрівка Знам’янського р-ну Кіровоградської обл.

Источник: kolo.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: