Новости ›› Полтава и область

Пиши, контролюй. Журналістів Полтави вчили роботі з відкритими даними

06.12.2016 16:00 | просмотров: 489
1-2 грудня у Сумах пройшов тренінг на тему «Прозорість та підзвітність. Інструменти для громадян», де журналістів та активістів з трьох областей навчали контролювати владу та впливати на її рішення.

Упродовж двох днів журналісти Сумської, Черкаської та Полтавської областей спілкувалися (https://goo.gl/LII2lt) з українськими експертами. Аналітик DiXi Group Марія Мельник розповіла учасникам тренінгу про те, як світові та українські ЗМІ працюють з відкритими даними.

— Щотижня на передових західних виданнях виходять аналітичні матеріали на найбільш насущні теми. І це не так складно, як здається на перший погляд, — запевнила експертка.

Вона навела учасникам тренінгу кілька рівноцінних способів представляти аналітичні дані, зокрема і різні методи візуалізації.

Редактор антикорупційних розслідувань руху Чесно Антон Кривко показав журналістам основи роботи з численними відкритими реєстрами даних. Для роботи Антон взяв саме сумських, черкаських та полтавських посадовців і показав, як шукати інформацію про публічних осіб та можливі корупційні ризики у їхній діяльності.




— Кожен журналіст має вміти діставати інформацію з Єдиного державного реєстру, в тому числі і робити платний запит, — наголосив Антон Кривко. — Також корисними будуть реєстр судових рішень, аналітичний модуль Prozorro. Головне — практикуватися, використовувати їх регулярно.

Його колега з руху Чесно Ірина Федорів розповіла, як громадський секто може ефективно контролювати місцеву владу та нардепів. На власному досвіді вона показала, до яких дій влади варто придивлятися, де можуть виникати конфлікти інтересів, а також які підводні камені можуть завадити роботі розслідувача.




— Журналіст у наш час має бути соціально відповідальним. Певною мірою він чи вона є і громадськими активістами, тому що у них така громадянська позиція — відкривати читачам очі на те, що зазвичай відбувається поза очі, — пояснила Федорів.

Організатор тренінгу — Інститут аналітики та адвокації за підтримки Freedom House. Це перше заняття Школи сучасної журналістики. Наступні два будуть проведені у лютому та квітні у Черкасах та Полтаві.




Катерина Кролевська
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: