Новости ›› Полтава и область

Історична фотовиставка в ПолтНТУ

28.03.2017 10:00 | просмотров: 790
21-27 березня в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка пройшла історична фотовиставка «Український єврейський сімейний фотоальбом».

Організатор виставки міжнародна громадська організація Centropa (м. Відень, Австрія). Вона займається дослідженням і популяризацією історії єврейського народу в Європі в ХХ ст. Працівники Centropa узяли понад 1200 інтервʼю у літніх євреїв, відсканували їхні сімейні фотографії. На основі деяких розповідей створили анімаційні короткометражні фільми (сentropa.org, trans-history.org). Щороку Centropa проводить по декілька семінарів для освітян, де запрошені можуть познайомитися із інтервʼюентами, відвідати місця памʼяті, поділитися розробками навчальних заходів.

Минулого літа однин із заходів Centropa відвідала старший викладач кафедри історії ПолтНТУ Вітринська Олена. Наслідком навчання стало проведення виставки в університеті.

Виставка «Український єврейський сімейний альбом» складається з двох частин: мирний період та «Темні часи». В експозиції представлені світлини та історії євреїв, що жили в Україні напередодні, під час та після війни: спогади про дитинство, сімейні традиції, улюблені справи, плани на майбутнє, поневіряння під час окупації, боротьбу в Червоній армії, трагічну загибель членів родини.




Усі події ХХ століття євреї переживали разом із українськими співвітчизниками. Історія Другої світової війни, Голокосту і Голодоморів – наша спільна історія. Виставка мала на меті показати нерозривність історії двох національностей, які мешкали в одній країні.

Під час екскурсії виставкою студенти гуманітарного факультету розповіли історії своїх родичів, сусідів, знайомих і незнайомих людей українців і євреїв, показали їх світлини.




Екскурсію відвідали представники єврейської общини міста, учні полтавських шкіл і коледжів, студенти ПолтНТУ. За для мотивації підвищення освітнього рівня молоді екскурсія проводилася англійською мовою. Інформація на стендах була представлення двома мовами: українською і англійською.




Гостям сподобався захід. Ось що вони написали про нього:
«Большое спасибо организаторам за возможность окунуться в жизни очевидцев событий ХХ ст. Фотографии умеют «говорить» красноречивей самих людей. Эта выставка оставила замечательные впечатления. Процветания и других разнообразных проектов» Представители Полтавского еврейского фонда Хесед Нефеш.




«Висловлюю подяку за надану можливість буди присутнім на даній історичній фотовиставці. Емоційна та насичена інформація допомогла краще зрозуміти історію нашої Батьківщини та життя людей різних національностей». Учні зош № 2, учитель історії М. О. Харченко
«Учні та вчителі Полтавської спеціалізованої школи № 3 висловлюють щире захоплення виставкою та наданою інформацією. Надзвичайно пізнавально, цікаво, хвилююче. Дякую за надану можливість не лише поглибити знання з історії, але й з англійської мови.» Teacher of history Kanevska O. I.






Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: